BIO-Azotobakter 1 l
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
Większe zamówienie? Skontaktuj się z nami mailowo:
zamowienia@bioaid.pl lub telefonicznie: +48 731 018 384
BIO-Azotobakter to nawóz mikrobiologiczny zawierający specjalnie wyselekcjonowane bakterie Azotobacter. Te żyjące swobodnie w glebie mikroorganizmy mają zdolność do wiązania azotu atmosferycznego, co przyczynia się do poprawy plonów w uprawach rolniczych i ogrodniczych. Oprócz tego, bakterie Azotobacter syntetyzują auksyny, cytokininy i inne substancje niezbędne dla wzrostu roślin.
Nawóz BIO-Azotobakter wpływa również na ryzosferę, czyli obszar wokół korzeni roślin. Pobudzając to środowisko, bakterie pomagają w ochronie roślin przed szkodliwymi patogenami. Dodatkowo, nawóz ten poprawia pobieranie składników pokarmowych przez rośliny oraz wiąże azot biologiczny. Jest on doskonale dostosowany do środowiska obojętnego lub zasadowego.
Nawóz mikrobiologiczny BIO-Azotobakter doskonale radzi sobie nawet w niekorzystnych warunkach środowiskowych. Gdy brakuje wody, bakterie te mogą tworzyć wytrzymałe na wysychanie cysty. To sprawia, że nawóz nadal jest efektywny nawet w przypadku suszy.
Bakterie azotobakter zawarte w BIO-Azotobakter są w stanie związać do 50 kg azotu na 1 ha rocznie. To pozwala na uzupełnienie niedoborów glebowych i zwiększenie wydajności upraw. Dzięki temu, nawóz ten przyczynia się do poprawy ekonomiki uprawy.
Szczegóły
Skład | Azotobacter sp. |
Przeznaczenie (zastosowanie) | Rolnictwo konwencjonalne i produkcja integrowana, sadownictwo, warzywnictwo, uprawy roślin ozdobnych. |
Sposób aplikacji | dolistnie, doglebowo, zaprawianie |
Proponowane dawkowanie - uprawy polowe | 2 l/ha w 200-300 l cieczy |
Proponowane dawkowanie - sady/jagodniki | 2 l/ha w 600-800 l cieczy |
Proponowane dawkowanie - szklarnie/tunele | 3-5 l/ha lub 1:10 z wodą w temperaturze pokojowej |
Proponowane dawkowanie - zaprawianie | 2 l/1 t nasion/ziaren lub 2 l/ 2,5 t bulw |
Karencja | Nie dotyczy |
Dostępne opakowania | 1, 5, 20, 1 000 l |
Termin ważności | 3 miesiące od daty produkcji |
Nawozowy produkt mikrobiologiczny (IUNG) | Tak |
Przy produkt jest bezpieczny dla ludzi, zwierząt i środowiska? | Tak |
Czy można mieszać z innymi nawozami: mineralnymi, naturalnymi, organicznymi | Tak |